hits

framdrift uke 12 - påske, forefallende smarthus snæks

Da har nok en uke gått. Snekkerne er som kjent ikke tilstede så fremdriften har vi stått for selv. 

Vi har fått isolert ferdig grunnmuren på garasjen så da ligger alt til rette for en god og varm garasje etterhvert. Vi bestemte oss for å isolere fra utsiden med 10cm isopor da man risikerer kondens og vann i garasjen om man isolerer fra innsiden. Over påske kommer da blikkenslager og legger på blekket som skal ligge fra undersiden av panelen og legge seg over isolasjonen. Utenpå isolasjonen er det da vortepapp. 

Vi satte på varmekablene i kjelleretasjen rett før påske så vi får ut noe snø og is slik at det blir ett bedre utgangspunkt for uttørking når vinduene kommer inn og byggtørkern settes i gang. Mindre is og snø da jo bedre og kjappere går det. Vi er derfor innom der hver dag og måker ut is som har sluppet taket i murgulvet. Og det er stort sett det som skjer på byggeplassen.

Ut over det har jeg testet en del mer smarthuselementer.

For ca 3 uker siden kjøpte jeg en smartplug fra Parce. http://www.parce.de Det er en kontakt som man putter inn i kontakten og et elektrisk apparat etter. Jeg for min del har satt en varmeovn på denne og vips så kan jeg skru den på og av med mobilen/ ipadden og bestemme når den skal være på og av. Jeg har satt at den skal skru seg av automatisk på natten og når vi er borte på jobb og skru seg på igjen en time før vi står opp og vi kommer hjem igjen fra jobb. Den trenger ingen egen bru (bridge) for å fungere og kobler seg automatisk opp på wifi nettet. Den er også Apple homekit ready og dukker med en gang opp som en enhet på den appen. Den har fungert helt problemfritt siden jeg fikk den.En liten morsom ting til er at den måler hele tiden strømforbruket på kontakten og lager statstikk på dette som vises i appen. En liten uting er at den er større enn den ser ut og man får ikke plassert to ved siden av hverandre i en dobbel stikkontakt. Her kan kanskje produkter fra Fibaro være ett alternativ. https://www.intellihome.be/en/home-automation/z-wave/plug-in-modules.html Her er skjermdump fra appen til Parce og fra appen som styrer apple homekit:

Her ser vi at varmeovnen akkurat nå drar 728W og totalt denne uke brukt 29,4 kWt. man ser grafen for uken og man kan velge å få statstikk på dag måned og år om man ønsker.

Her ser dere en skjermdump fra Appen som styrer alle homekit enhetene mine. Her har jeg satt opp automatisk triggere som stopper og starter enheter på bestemte klokkeslett. Man kan her velge om henhetene skal følge soloppgang/ solnedgang, eller om at når en enhet blir trigget skal den aktivere andre enheter. Her er mulighetene nesten uendelige, men det tar litt tid og komme seg inn i dette. Her har jeg trigger på varmeovnen som nevnt og man ser jeg har satt klokkslett på når den skal starte og når den skal skru seg av.En annen ting jeg har testet nå en ukes tid er noe som kalles for Homeseer.

Som jeg har nevnt i en tidligere post så er jeg veldig fan av Insteonproduktene men det er kun i USA at disse enhetene er sluppet for Homekit. Ergo får ikke jeg samkjørt disse enhetene med de andre enhetene som er homekit ready. Men det løser Homeseer helt knirkefritt.

Homeseer http://www.homeseer.com er en programvare man kan laste ned på hvilken som helst pc enten med windows eller Linux og denne fungerer da som en server som styrer enhetene dine. Man kjøper programvaren og kjøper da i tillegg plugins som passer til ditt bruk. Jeg for min del har lastet ned plugins for Insteon og philips hue, samt for homekit. Dermed kommer alle enhetene som ikke er homekit klare opp som homekitklare i homekitappen og alle kan da samkjøres. Her får man plugins til for eksempel Sonos, webkameraer, z-wave, dørlåser som yale osv. Homeseer er enda mer fleksibel med trigging av forskjellige enheter. For eksempel har jeg nå satt opp slik at alle lysene mine i Oppholdsrom skal skru seg på klokken 0625 men kun hvis det tidspunktet er før soloppgang og etter solnedgang. Så da står vi opp til et hus som er klar for å få opp unger, lage matpakker, fore frokost og på med klær. uten å løpe rundt og skru på lys. På eftan har jeg sagt at alle lysene i oppholdsrom skal skru seg på en halvtime før solnedgang om lysene er avskrudd. og her kan man leke seg helt bort og mer enheter jo morsommere blir det. På kvelden skal lysene skru seg av ved leggetid (ett fast klokkeslett) men kun hvis ikke TVen står på :)  Om man skal bruke homeseer må man være bittelitt datakyndig. Datamaskinen må være på, samt at programmet må kjøres. Det kan jo være litt upraktisk i gitte tilfeller. Jeg har tenkt å løse dette med å installere dette programmet på en "minipc" som f.eks denne: https://www.netonnet.no/art/datakomponenter/hovedkort/integrertprosessor/raspberry-pi-3-model-b-startpaket-2/230818.11137/?gclid=CPiOrs_S3MsCFWTecgodGj8J8w. Der tenker jeg å installere en windows versjon som er egnet for IOT (internet of things) https://ms-iot.github.io/content/en-US/GetStarted.htm. Dermed kan jeg installer wondowsen og Homeseer på denne enheten som da står på hele tiden og styrer showet.

Så tenker i hvertfall en del mennesker. Hva om nettet ikke fungerer, eller at pcen kræsjer ol. Hva da. Sitter vi der uten å kunne skru på så mye som dasslyset. Det er dette som er det geniale med Insteon. Her kan man styre enhetene med brytere i tillegg, og de kommuniserer via RF (radio frekvenser) samt gjennom strømnettet. Hver eneste insteon enhet er en ekstender/ forsterker for alle de andre insteonenhetene. Philips hue pærene vil også virke med brytere. Om det er brudd i internettsignalene så vil apper og automatisk styring av alt internt fungere om routeren er oppe. Det vil dog kun fungere fra enheter som er koblet til det samme nettet, så man mister kun remote aksess om man er ett annet sted i verden.

Jeg har valgt en app som heter Home - smart home automation. En app som koster 139,- men den er genial på ett par ting. Før det første trenger man ikke å logge seg inn på telefonen men kode for å bruke den. Man kan bare dra ned widget oversikten på låst skjerm. da ser det omtrent slik ut:Disse valgene vil også være tilgjengelige på en eventuel Apple watch.

Som dere ser her så er kontor og nattbord AJ insteon enheter som ikke burde dukke opp i denne appen. Det er det altså homeseer som sørger for.

For det andre er den veldig bra på å lage forskellige scener, grupper og definere triggere. En av de kuleste tingene med denne appen er at den også kan geostyres. Altså at jeg legger inn en adresse i appen og når jeg drar fra denne plassen (som for eksempel jobben) så starter oppvarmingen av huset. Eller at når jeg kommer inn innkjøringen min så skrur lyset seg på så sant det ikke er noen andre hjemme allerede. Genialt.

Og for det tredje: Den er veldig enkel i bruk.

Utover dette har jeg nå bestilt meg en insteon mini dimmer som skal monteres bak en lysbryter som da gjør at jeg kan styre denne bryteren både med appen samt med den gamle lysbryteren min. En slik en: http://www.insteon.eu/2442-x22-micro-dimmer.html, samt en bevegelses sensor som skal sørge for at lyset skrur seg på når den oppdager bevelgelse og skru seg av når det ikke er bevegelse. Så det gleder jeg meg veldig til å få testet. I Norge må microdimmeren monteres av en elektriker så jeg må sørge for å få tak i en når enhetene kommer :) men det blir veldig moro å teste. Kanskje det aller morsomste. Jeg begynner å få fruen på gli når det gjelder dette med smarthus:)

Jeg tror jeg setter punktum for denne gangen og kommer tilbake om en ukes tid.

Vi snakkes

 

AJ

 

 

#boligpartner #firenze #gjøvik #byggenytt #byggebolig #smarthus

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Gjøvik

Vi bygger hus for første gang. Sammen med Boligpartner på Gjøvik skal vi oppføre huset firenze.

Kategorier