hits

januar 2016

Fremdrift uke 3 samt litt mer om smarthus og duppedingser.

Snekkerne har når begynt å måke seg frem inne i kjelleren og vil starte i morgen med bjelkelaget og gulvspon som da blir gulvet i vår 1.etasje. Litt og måke fårn si.Værvarselet sisten uken har vært stabilt på at det skal bli betydelig mildere fra neste uke. Dermed ser det ut som at snekkerne og murerne kan jobbe parallelt og forhåpentlig blir da murerne ferdig slik at snekkerne ikke blir forsinket.

Litt oppsummering fra uken som har vært.

Søndag så bar det i veg for å måke plass til biler, containere, trelast samt til stillaser. Det var en 12 - 13 minus så det var viktig å holde ett jevnt og trutt tempo så man ikke ble kald eller svett. Jeg måkte i ca 2 timer så det var litt å måke gitt. Men nå er i hvertfall min jobb utført for nå.Tirsdag fikk jeg beskjed av byggelederen at jeg måtte få Eidsiva (energiselskapet) til å skjøte inntakskabelen for strømmen og de kom på onsdag og koblet til. Så nå har vi byggestrøm på plass også.

Torsdagen hadde første lasset med materialer kommet, sutak og gulvspon. Fredag kom resten av reisverket samt både limtredragerne og ståldragerne. så nå blir det spennende dager fremover.

 

Siste post så snakket jeg litt om dingser som vi vurderer. Siste uken har jeg brukt litt tid på Apple sitt "smarthus konsept".

Frasen her er "Works With Homekit"

Ett ganske snasent opplegg dette også, og er bygget opp på samme måte som NEST som jeg snakket om i forrige uke. Så lenge man har en Iphone og en dings med tilhørende bridge/ bro (boks) som er Works With Homekit-klart så er man i gang. Siden jeg har noen lyspærer fra Philips hue fra før og ettersom jeg er veldig glad i det produktet valgte jeg og kjøpe den oppgraderte broen deres som da er klar for apple homekit. 1500 kroner så har man 3 pærer og broen og en leveringstid på 2 dager !?! Fantastisk. Levert på døren. Jeg har ikke fått prøvd dette før nå i dag (fredag) pga sykdom men i dag fikk jeg koblet til. Og vipps så styrer jeg lysene mine med "siri" -"Siri, skru på lysene på stua". og yes, de skrur seg på :)  jeg har nå 10 fungerende Philips hue pærer og jeg må si dette fungerer heeelt kanon. Her er en liten demo.

video:huedemo

link her om videoen ikke fungerer: https://youtu.be/0eUc-jN-Ro4

Utover dette så kan man få lysene til å skru seg av og på automatisk når man drar og kommer hjem. Lar man appen få tilgang til stedsinnformasjonen på telefonen din så kan du sette en ring rundt huset ditt på kartet og lysene skrur seg på/ av når du passerer grensen til denne sirkelen. Det teste jeg litt tidligere i efta og det fungerte også helt knirkefritt. Man kan her også sette noen vilkår. Man skrur f.eks ikke på lysene om det ikke er mørkt ute :) dette justerer appen med stedsinformasjonen og sol opp og ned tider :) blir spennende og teste det også fremover.

I denne appen setter man også forskjellig "scener" som bundler de forskjellige pærene i sammen og danner en Scene. Dette kan være som i mitt eksempel alle pærene på stua. Da blir en scene "stue". Man kan også med Philips hue dimme og skifte farge. Så skal man lage en scene som er tilpasset filmkveld så er det kanskje noen lys som skal skru seg helt av mens andre kanskje skal være blå/ røde eller bare dempet. Alt styres og settes opp veldig enkelt i appen. Jeg har valgt å teste ut en app som heter "Home" da man i den appen kan styre enda mer duppedingser som er klart for "homekit" Den største begrensningen som Philips hue pærene har er man ikke kan få tak i pærer med liten sokkel og skal man ha downlights i taket mer enn en plass så kan det bli kostbart da hver pære koster i underkant av 500 kroner. Så hva da med downlightsene og lamper man ikke får Philips hue pærer i?

Jeg har da sjekket ut et system fra Insteon. De har en bru som er homekit klart og bryterenheter/ dimmere/ av på enheter som man da kan styre med samme appen. Så i stedet for å styre lyspærene så styrer man lysbryterne eller kontaktene. Jeg har nå bestilt et starter kit her som jeg venter på og regner med kommer i neste uke. Bestilte broen, en dimmer og en av og på enhet. Tanken her er å teste av og på enhenten på tven. Så siri kan skru av og på TV'en min. Dimmeren tester jeg i en kontakt hvor jeg kobler en lampe som jeg ikke får Philips hue pære i. Det skal  bli spennende å teste. Så det kommer litt mer om det neste uke. Tenkte også og prøve en sensor som skal skru lyset av og på ettersom man kommer inn eller går fra ett rom. Greit å teste litt nå så man ikke bomkjøper når man skal dra på litt. Uansett det geniale med dette systemet er at man kan bygge på det i sitt eget tempo og  ettersom lommeboken tillater det. Samtidig så er det åpne enheter og det kommer stadig nye dupedingser som man kan koble på dette systemet. 

Her er den en kar som har dratt på litt :)

https://www.youtube.com/watch?v=At4svWUWsJM

 

AJ

#insteon #philipshue #boligpartner #byggenytt #firenze #homekit

 

Ny plan og duppedingser og planløsning.

Da har nok en uke gått og vi er nå på den datoen hvor snekkerne opprinnelig skulle begynne å sette opp huset oppå ferdig støpt grunnmur. Vi er dessverre ikke der da ting har gått litt tregere enn planlagt (se forrige post)

Sist gang skrev vi at murern skulle komme denne mandagen for å starte på garasjen. Dit kom vi dessverre ikke denne uken heller.

Siden være har vært planlagt å være kaldt en stund tør ikke murern og starte da han er redd for at tælan setter seg i pukken og bakken under slik at vi får setningsskader i muren senere. De trenger om lag 10 dager med forholdsvis mildt vær (under -7 -8 grader) for at ikke tælan skal ta grunnen. Det var jo ikke spesielt oppløftende at byggeledern fra Boligpartner sendte meg melding på onsdag morgenen og lurte på om han kunne ringe meg den kvelden for å diskutere fremdrift. Hele den dagen gikk med på å tenkte det værste mulige han hadde å fortelle meg. Dårlig gjort...

Vi forberedte oss på men håpet i det lengste på at han ikke skulle si at vi må sette prosjektet på vent til våren grunnet at det er for risikabelt å mure nå som vintern for alvor har kommet. Hele dagen kjente jeg uroen i kroppen og var ikke spesielt tilfreds med situasjonen vi var oppi. Byggelån og renter tikker jo og opprinnelig ønsket vi å komme oss inn i nytt hus til nytt skoleår og barnehageår, og burde da starte seneste i starten på september. Siden behandlingen i kommunen tok år og dag med en midlertidig tilbakemelding om at vi måtte endre på takhøyden, så gikk det nye uker med tegning samt ny runde i kommunen. Altså starten kom vi ikke i gang med før helt på tampen av oktober. Og nå kunne det se ut som at vi ikke får feriet jul i nytt hus.

Men ca klokken 17:30 ringer byggelederen og jeg tar telefonen umiddelbart og svarer med så positiv stemme jeg kan. Gleden ble stor da jeg innså at det ikke var i nærheten av sannheten når jeg hadde tenkt mine verste tanker. Murern må riktignok vente men det var uaktuelt og utsette snekkerne, så trelasten kommer fredag 22.januar og snekkerne påfølgende mandag. De starter med reisverket og takstoler så langt de kommer og satse på at i denne perioden får murern blitt ferdig med garasjen så de bare kan fortsette der uten opphold i jobben de skal gjøre. Dermed krysses alt av tær og fingre igjen for en periode på drøyt en uke med "mildvær". På denne måten og med litt flaks blir ikke byggingen mer enn ett par uker forsinket totalt sett ihh til fremdriftsplanen. Det blir noe mer kronglete med folk på tomten som skal jobbe oppå hverandre samt dårlig plass til materialer da man ikke har hatt mulighet til å legge på plass jord men de fikk laget til ett par plasser der man kan legge materialer og sette containere. Vår jobb blir da og holde disse områdene snøfritt. så da satser vi på lite snø fremover også :)

Siden det ikke er så mye nytt å skrive om nå kan vi ta med litt alternativt her.

Undertegnede er jo, som noen kjenner til, litt svak for duppedingser. De siste par ukene har vi snakket en del om smarte løsninger i huset og på hvilket nivå vi ønsker å legge oss på ifbm smarthus elementer.

I og med at tingenes internett begynner å komme som bare det, har vi sett på en del løsninger som ikke nødvendigvis er nødvendige men bare utrolig moro, ooog litt praktisk. Hvor kult er det ikke at huset veit når du kommer hjem om eftan, når du står opp og når du legger deg slik at temperaturen i huset blir justert ihht det? samtidig som at lyssettingen i huset tilpasser seg dette? og ikke minst at "huset" setter på yndlingsmusikken din automatisk når du låser opp døra etter en god økt på jobb?  unødvendig men tøft :)

Det begynner å komme mye løsninger for dette nå, som ikke nødvendigvis koster skjorta med en gang. Ett alternativ er å bestille alt fra elektriker så alt kommer i en pakke. Men man kan også kjøpe en og en dings som kobles på wifi nettet hjemme og man kan bygge ut dette etter hvert.

Vi har sett litt på NEST sin løsning på dette, og er det noen lesere som har testet ut forskjellige slike løsninger er tilbakemeldinger og tips mer enn velkomment.

NEST sin løsning kan dere kikke på her: https://nest.com/

 

Det som er kult med NEST er at det er mange andre duppedingser som snakker med dette systemet. Alt i fra lyspærer som f.eks philips hue, til garasjeportåpnere via ringeklokker og kaffetraktere :) sjekk dette ut her: https://workswith.nest.com/category/all. Så når termostaten veit at du er på tur hjem, så varmern opp huset, setter på lyset og trakter kaffe. Whirlpool sine nye vaskemaskiner snakker også med dette systemet, så da er jaggu vasken akkurat ferdig til man kommer hjem også.

Philips hue lyssystem, som jeg også har forelsket meg i, fungerer som sagt også med dette systemet. Dette fungerer slik at man installerer en bridge som man kobler til routeren hjemme, så kan man da kjøpe så mye lyspærer man vil og disse snakker da trådløst med bridgen som da igjen gir beskjed hva lyspærene skal gjøre. Man bruker mobilen eller nettbrettet for å styre lysene og man kan forhåndsprogamere forskjellige settinger ut i fra... ja settingen man ønsker.. http://www2.meethue.com/nn-no/ Det finnes også egne lysbrytere til dette systemet samt at de vil også skru seg på om du skrur på en vanlig lysbryter. I appen kan man sette på timere og alarmer så lysene justerer seg selv også om man ikke er hjemme. Altså "noen" er alltid hjemme.Man får også tak i egne lamper fra hue og ikke bare lyspærene. Man kan koble dette systemet opp mot vekkeklokka på telefonen og lysene dimmer opp til kjempelyst når alarmen går. smooth

Vel, noe å tenke på her i hvertfall.

 

Utover det så har det kommet ett lass med lamper denne uken og vi fant noen spennende lamper hos blant annet lampegiganten. I andreetasjen tenkte vi å kjøre en del vegglamper og fant vegglamper av gips som man kan male akkurat slik som man vil. Siden veggen blir gips så tror vi det blir flott å "integrere" vegglampene i gipsen. De kan sparkles "inn" og malen i samme farge som veggen. Da vil de kunne bli en del av veggen. Vi er ikke helt sikre på om vi skal sparkle de inn og male de i veggens farge, men muligheten er der, så vi får bare se hvordan det blir når de kommer opp. Lampene vi endte opp med her er disse:For de av dere som er interessert i å se planløsningen så kommer de her:

Leiligheten:1.etg:2.etg

 

Så da gjenstår det å smøre seg med litt mer tålmodighet så får vi se om det blir litt action om en drøy uke.

schnakkast.

#boligpartner #Firenze #planløsning #nest #workswithnest #byggebolig  #husbygging #smarthus

AJ

 

 

 

Litt mer om bygging.... ingenting om interiør....

Som min kjære skrev i de forrige innleggene har vi blitt litt forsinket med muringa og ting har forskyvd seg litt. Gravern som etter planen skulle grave ut  til garasjen og fylle inntill grunnmuren før jula slo inn har måttet vente til over nyttår.

På tur hjem fra jobb siste dagen før juleferien stakk jeg innom tomta litt tilfeldig. Jeg var klar over at det ikke hadde skjedd noe der men måtte innom en tur allikevel. Til stor glede ser jeg at graveentreprenøren hadde rigga til en graver. Jeg øynet ett lite håp om at de skulle tjuvstarte i romjula, men regna med de hadde kjørt gravern dit for å være klare til 4. janaur.  Det var nå klart for å grave ut til garasjen og fylle inntil masser rundt grunnmuren. Hele tomta er nå kun en masse jordhauger så det trengs også å planeres og gjøre plass til materiallassene som kommer i midten av januar. Det hadde blitt avklart med gravern at de skulle starte mandag 4. januar. Men i romjula klarte jeg ikke å vente helt til nyttår så jeg tok en tur nedom tomta igjen. Joda, graveren var i gang han gitt. De var i ferd med å fylle igjen og pukke opp til gangpartiet i huset og fylle inntil grunnmuren. De gjorde dette nå så de slapp å få snø nedi der og siden det ikke var noe annet å finne på i jula lissom ;)  De lovet å komme igjen mandag 4.januar.

På morran 4. januar stod jeg der (som en liten unge) og så på gravern grave ut til garasjen og det er først nå vi kunne se litt hvordan dette kommer til å se ut. med Innkjøring og det hele.

Her, som med grunnen på huset, fant de berg og var litt bekymret for dette, men de klarte å pigge unna det de  trengte å få vekk. Gravern hadde også en liten bekymring i forhold til at skråningen opp mot veien skulle bli vel bratt, og lurte på om vi ikke skulle mure en høyere vegg på garasjen mot skråningen så den ikke ble så bratt. Må jo si at jeg kjøpte argumentene hans og satte meg i bilen og plingte til fruen. Hun var nok ikke like overbevist som meg, men vi skulle snakke litt om det på kvelden. Vel fremme på jobben så ringer byggelederen fra Boligpartner (en meget hyggelig kar må jeg bare si) og sa vi måtte ha møte på byggeplassen i morgen for å bli enige om en løsning mot skråningen. Vi avtalte da å møte opp på morran etterpå. Løsningen her ble til at vi murer høyere vegg på garasjen for å fylle opp litt mer med jord for å få bedre plass på øversiden av garasjen. En veldig bra løsning (tror jeg). Da blir det plass til sandkasse til unga her også :)Denne dagen var det hektisk med aktivitet på tomten med graver, byggeleder, elektriker og rørlegger samt undertegnede selv. Etter uker med en følelse av en forlatt bondegård fra ville vesten så var det helt fantastisk å se på innsatsen som ble lagt ned i snøvær og 13 minus.Det er uansett med litt blandede følelser da all muringen skulle vært ferdig før jul. Og for ett vær vi hadde frem til jul. Alt lå lissom til rette for at folk skulle slippe å fryse fingertuppene av seg i dag.  Som nevnt har vi dessverre ikke klart å holde helt tritt med fremdriftsplanen og nå har jo kulda slått inn for alvor. Det betyr i praksis at vi risikerer at muringen av garasjen kan bli ytterligere forsinket da de ikke leverer betong om det er kaldere enn minus 10 grader, rett og slett for at dagens betongbiler ikke får tømt betongtanken om transportbåndet eller det elektriske skulle streike. Litt kjett at sementbilen får støpt såla vår på innsiden av tanken liksom.

Vel, siden vi er forsinket må også treverket og snekkerne vente og byggelederen informerte meg, med litt hengende hode, at han måtte utsette leveringen av matrialene og snekkerne til slutten av januar. Murern må bli ferdig med garasjen før snekkerne kan starte. Garasjen henger nemlig i sammen med huset og grunnmuren her må også være klar før man gyver på selve huset. Han hadde uansett stor tro på at snekkerne skulle ta igjen den tapte tiden. Så vi satser på det. Om ikke får vi hente inn igjen dette på egeninnsatsen ;) Denne dagen fikk jeg også tidenes utfordring fra rørleggeren. Han spurte meg hvor jeg skulle ha vaskemaskinen??? HÆ? lissom.. jeg har aldri følt meg så utilpass med å svare på ett spørsmål før.. Vaskemaskinen?? Jeg prøvde så godt jeg kunne og tenke rasjonelt på hvordan fruen ville ha dette, vel viten om at en feil avgjørelse her kunne bli fatal. Jeg landet tilslutt på ett veldig logisk valg. Nemlig akkurat slik arkitektene hadde tegnet det på tegningene. Litt spent ringte jeg fruen og sa jeg hadde tatt en sjefsavgjørlse på mtp vaskerommet. jeg hørte skespissen sige igjennom gjennom telefonen. Men.. Tror kanskje jeg fikk en aksept for at valget var greit. (har i hvertfall ikke hørt noe annet).

Dagen etter hadde gravern begynt å fylle opp tomta på nedsiden av huset for å lage plass til materialer og i dag, fredag, rasa jeg innom etter jobben for å se hvor langt de hadde kommet. Er jo så utrolig morsomt når det skjer noe... Jeg regnet ikke akkurat med noe aktivitet på tomta en fredagskveld klokken 1700 og bekmørkt, men der var det full flombelysning. Jeg må si jeg ble overrasket over å se gravern og kompanjongen i lastebilen i full gang. Men de var ikke i gang med det jeg forventet. De mekka på lastebilen.... Drivakslingen på lastebilen hadde knekt tvers av og de stod faktisk å byttet drivaksling i 15 minus. De fleste hadde vel kanskje ringt en bergingsbil for å få den på verksted, men disse gutta er her for å fullføre jobben.. ikke tid til verkstedbesøk her i gården nei... Fantastisk.

Som mange av dere veit har det vært en del runder med tegninger og endringer og krav fra kommunen. Så de endelige tegningene får dere her (bortsett fra ett par vinduer som skal inn ved kjøkkenet). Vi er i hvert fall veldig fornøyde.

 

Nå er det helg og venter på mandagen da planen er at murern skal starte med garasjen. Vi får håpe at de klarer å forskale samt støype på ett par tre dager da det er meldt litt mildere over helgen, i noen få dager. Tvitvi.

 #byggebolig #boligpartner #firenze #graving #støping #grunnarbeider

AJ

Jula er over. Nytt År- Nye muligheter - spennede tid fremover

Håper alle har hatt det fint og fått ladet opp i jula. En dag fri igjen, så er det på'n igjen. Det har vært rart med så mye fri dager, savna (utrolig nok) å være på jobb noen dager.

Ikke mye har skjedd rundt bygginga, men vi har brukt en del tid å tenke på interiør. Mange vil helst flytte inn før de kan begynne å innrede, men vi har allerede "innreda" huset og vet akkurat hva vi vil ha av interiør og ikke.

Det som står sterkt på IKKE listen er : engler. Alt som ser ut som en engel eller har vinger på, skal ikke inn i huset.  :-) hahaha

Vi har lyst å innrede med "levende" møbler. Jeg er drit lei av at alt skal være hvit og stilig. Nå vil jeg ha treverk og helst noe gammelt. Så vi har vært og handla da. :-)))))))

Jeg forelska meg i ett spisebord av drivved fra Home & Cottage. Det bordet er enormt og kjempe stilig. Så fant jeg det plutselig til halv pris på Finn. Da dro vi til Nesodden og kjøpte den og ett stort speil,også  fra Home Cottage.

Her er bordet. 250 langt.

 

Vi har også kjøpt alle utelampene og har nå bestilt en del lamper til inne.

Vegglamper, stuelampen og lamper til soverommet vårt.


Denne er til loftstua.

 


taket på soverommet vårt

 


Til lesekroken på soverommet vårt

 


Nattbord lamper

 


taklampen til stua

 

Vi syns det er greit å kjøpe slike ting underveis nå, slik at vi har råd til det. etter at vi har flytta så kan det bli for mye å måtte kjøpe alt på en gang. Da kan v

i lett gå på en smell. Også er det så utrolig greit da vi er enige og vet akkurat hva vi vil ha.

 

Nå må jeg spare for spisestolene.

 

tror ikke jeg er så heldig å finne disse brukt på Finn .

 

Så spørs om feriepengene går til disse da :-P

 

Forresten så fikk jeg tatt bilde fra øvresiden av huset, der hvor våres innkjøring er.

 


Garasjen mangler da. Den blir sikkert gravd til rett over nytt år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, Gjøvik

Vi bygger hus for første gang. Sammen med Boligpartner på Gjøvik skal vi oppføre huset firenze.

Kategorier